Meld je aan en ontvang direct 7,50
Help
5 tips om het hoofd koel te houden met extreme hitte
5 tips om het hoofd koel te houden met extreme hitte
21/07/2022

Extreme hitte, tropische temperaturen, het lijkt de laatse jaren meer regel dan uitzondering in Nederland. Ook in 2022 hebben we te maken met deze weersverschijnselen. Het is daarom belangrijk het hoofd koel te houden tijdens deze dagen. Wat kunt u doen om niet onder de hitte te bezwijken?

Tip 1: Houd ramen en deuren gesloten

Veel mensen denken dat een raam of deur openzetten juist voor verkoeling in huis zorgt. Zeker als het een beetje doorwaait zou er frisse lucht naar binnen moeten komen. Maar wat velen vergeten is dat er alleen warme lucht de woning instroomt zodra het buiten warmer is dan binnen. Alleen wanneer de temperatuur buiten koeler is, pas dan heeft het nut om ramen en deuren open te zetten om verkoeling in huis te krijgen. Houd daarom overdag alles dicht en zet alles pas weer open als het ’s avonds weer afkoelt.

Tip 2: Gordijnen en zonwering dicht

Heeft u een zonnescherm? Laat deze in de vroege morgen al naar beneden zakken zodat de zonnestralen geen ruimte hebben om in het huis te schijnen. Daarbij kunnen gordijnen ook de nodige stralen tegenhouden en de warmte buiten houden. Heb je ook rolluiken of andere type zonwering  voor de ramen die je naar beneden kunt doen? Ook dan is het aan te raden dat direct te doen als de dag begint. Hierdoor blijven slaapkamers en andere ruimten in huis ook bespaard van de zonnestralen.

Tip 3: Trek luchtige kleding aan

Er zijn veel manieren om het huis te beschermen tegen de hitte, maar u kunt ook zelf de nodige aanpassingen doen als u het snel warm krijgt. Zo kunt u zich bijvoorbeeld luchtig kleden door niet teveel laagjes aan te trekken. Daarbij zijn lichte kleuren ook aan te raden als u in de zon bent. Donkere kleuren houden warmte juist vas, terwijl lichtere kleuren beter ademen en de warmte juist afstoten. Linnen of katoenen kleding zijn het best om te dragen tijdens extreme weersomstandigheden.

Tip 4: Vermijd zware inspanningen

Sporten en bewegen is natuurlijk altijd goed om te doen, maar het gaat erom onder welke omstandigheden dat gebeurt. Als de temperatuur tropische waardes aanneemt, moet u zich afvragen of het dan nog steeds zo verstandig is. Wanneer er sprake is van extreme hitte is het raadzaam om geen zware inspanningen te verrichten. Het is goed om te zweten, maar wanneer uw lichaam daarna niet kan afkoelen, dan kan het al snel gevaarlijk worden. U kunt onwel worden, uitdrogen en zelfs buiten bewustzijn raken. Vermijd daarom zware inspanningen op hele hete dagen!

Tip 5: Laat het koelen wanneer het kan

Wanneer de temperatuur weer langzaam naar beneden zakt en het buiten koeler is dan binnen, dan is het tijd om alle ramen en deuren weer te openen, zonwering en gordijnen open te doen en frisse lucht het huis binnen te laten. Op die manier kan het lekker doortochten en wordt het weer wat dragelijker in de woning.


   
Close
7,50% CashCoins
Nieuwe klanten: -25% + gratis verzending bij Myprotein
Code:25AFF
visit register click click